11 Mart 2010 Perşembe

Ya O İlk Altı Hafta Olmasaydı!?




Ligde ilk 6 hafta geride kaldığında hemen hemen herkes şampiyonluk yarışının Fenerbahçe ile Galatasaray arasında geçeceğini düşünüyordu. Bazılarına göre Galatasaray, ezeli rakibinin 103 gollük rekorunu da zorlayabilirdi. Maç başına 1 puan ortalama yakalayabilen ve ezeli rakiplerinden 12’şer puan fark yiyen Beşiktaş çoktan havlu atmıştı. Manisaspor ligin dişli takımlarındandı, tek mağlubiyetini Kadıköy’de Fenerbahçe’den yediği son saniye golüyle almıştı. Diyarbakır da çetin cevizdi. Onların da tek yenilgisi kayıpsız giden Fenerbahçe'dendi, üstelik deplasmanda Trabzonspor'u yenmişlerdi. Kasımpaşa ise çoktan küme düşmüştü. O günkü puan durumuna şuradan bakabilirsiniz.

Lakin bundan sonra oynanan 18 haftada bambaşka bir manzara çıktı ortaya. Ligde şu anda Bursaspor 52 puanla lider sayılır (Diyarbakırspor maçını hükmen 3-0 kazanacakları kesin gibi). Galatasaray 50 puanda. Onları 48’er puanlı Fenerbahçe ve Beşiktaş izliyor. Özellikle ilk 6 haftada herhangi bir şekilde göze batmayan Bursaspor’un geldiği nokta muazzam!

Son 18 haftanın özeline baktığınızdaysa yukarıdaki tabloyla karşılaşıyorsunuz. Bursaspor ile Beşiktaş bu dönemde rakiplerine açık ara fark yapmışlar. Bursa aynı zamanda ligin en golcü takımı oluvermiş. Beşiktaş’ın ilk altı haftada sadece üç gol attıktan sonda 18 maçta 30 golü bulması da gayet olumlu.

Cepten yiyen Galatasaray ile Fenerbahçe’nin durumlarıysa hiç de iç açıcı değil. Herhalde 7. haftadan 24. haftaya kadar olan puan durumu değil de ligin ilk 18. haftası sonundaki puan durumu böyle olsaydı, ne Rijkaard kalırdı ne Daum! İlk 6 maçta 20 gol atıp rekor sinyalleri veren Sarı-Kırmızılılar sonraki 18 karşılaşmada 28 golde kalmışlar. Fenerbahçe’nin attığı gollerin ortalamasında pek bir değişiklik yaşanmazken yenilen gollerdeki patlama ister istemez dikkat çekiyor. İlk 6 haftada kalesinde sadece 2 gole izin veren (maç başına 0.33) Sarı-Lacivertliler kalan 18 maçta tam 25 gol yemişler (maç başına 1.39). Bu alanda Ankaraspor’u saymazsak onları geçen sadece 3 takım var!

Kasımpaşa ile ilgili de ayrı bir paragraf açmak lazım. İlk 6 haftada sıfır çeken takım, sonraki 18 haftada 1.5 puan ortalamasının üzerine çıkmış ve bu periyotta Bursaspor’dan sonra ligin en çok gol atan takımı konumunda. 35 golleri var, neredeyse maç başına 2 gol ediyor. Ancak gol yeme hastalıklarını hâlâ tedavi edebilmiş değiller.

Yine lig şu 18 haftadan ibaret olsaydı, bugün Sivasspor ile Ankaragücü küme düşme korkusu yaşamıyordu. Gençlerbirliği ise bir hayli tedirgindi. Manisaspor, Denizlispor ve Diyarbakırspor bu periyotta o kadar kötü gitmişler ki, şu an bulundukları noktaya hiç şaşırmamak lazım. Sene sonuna kadar da o kabusun içinde olacağa benziyorlar.

Hiç yorum yok: