31 Ocak 2010 Pazar

Parlamadan Sönen Yıldızlar - I

John Salako

Çocuk yaşta ailesiyle birlikte İngiltere’ye gelen Nijerya doğumlu Salako, Crystal Palace altyapısından yetişmiş ve 17 yaşında Palace’ın A takımına da yükselmeyi başarmıştı. 1980’lerin sonunda forvetteki Ian Wright-Mark Bright ikilisiyle fırtına gibi esen Palace’ta genç sağ açık da oynadığı futbolla söz konusu ikiliden sonra belki de en çok göze batan isim oluyordu.

Crystal Palace bu yıldızların büyük katkısıyla 1990 yılında FA Cup’ta Manchester United’a karşı final oynamıştı. Normal süresi 2-2 biten maçta uzatmalarda Ian Wright Palace’ı 3-2 öne geçirmiş ancak bitime yedi dakika kala Mark Hughes skoru yeniden eşitlemiş ve beş gün sonra oynanan tekrar maçını da United 1-0 kazanmıştı. Palace asıl büyük çıkışınıysa ertesi sezon gerçekleştirdi ve ligi üçüncü sırada tamamladı. Salako o dönemde İngiltere Milli Takımı’na da seçilmeye başlamıştı ve ülkenin en önemli genç sağ kanat oyuncularından biri olarak gösteriliyordu.

Fakat peri masalı tam da bu noktada sona erdi. 1991 yazında Ian Wright Arsenal’a transfer olunca Palace büyük bir güç kaybına uğramıştı zaten. Ardından 1991-92 sezonunun başlarında Salako dizinden sakatlandı ve uzun bir süre sahalardan uzak kaldı. Sonrasında 1992 yazında da Mark Bright Sheffield Wednesday’e gitti. Crystal Palace artık küme düşmemeye namzet bir takımdı ve sakatlıktan dönen Salako da o takımın etkisiz elemanlarından biriydi. Üç sene sonra Coventry City’ye transfer oldu ama orada da dikiş tutturamadı. Sonrası bir Evliya Çelebi hikayesi... Bolton, Fulham, Charlton, Reading gezdi durdu ki bu takımlar onun oynadığı yıllarda genelde Premier Lig’de mücadele de etmiyordu. Hayalkırıklıklarıyla dolu kariyeri 2005 yılında üçüncü kademe takımlarından Brentford’da son buldu.

Hiç yorum yok: