26 Ocak 2008 Cumartesi

En Doğru Yere Gitti

Tümer’in askerlik durumunu ve bu yüzden yaptığı tercihi tartışmayacağım. Sadece yurtdışına gitmesi kesinleşmiş birisinin bu noktadan sonra gideceği takım üzerinde yaptığı tercihi değerlendireceğim.

Tümer’in önünde Almanya’da küme düşmemeye oynayan bir takıma veya Belçika ile Yunanistan’da vasat durumdaki takımlara gitme seçenekleri vardı. Tümer 24 yaşında olsa Almanya’yı mutlaka denemesi gerekirdi, çünkü Bundesliga bir vitrin olarak Belçika ve Yunan liglerinin toplamından daha fazla yer işgal ediyor futbol dünyasında. Ancak 34 yaşındaki Tümer’in artık vitrine çıkıp daha büyük bir takıma gitme gibi bir şansı zaten yok. Dolayısıyla özel olarak bir ligi tercih etme durumu da yok. Eh, takımlar da çok çok iddialı takımlar değiller. Haliyle bir takımı diğerinden cazip kılan bir durum olduğu da söylenemez.

Vaziyet buyken Tümer’in tercihinde etkili olacak yegane faktör “ülke” idi. İnsanları soğuk, donuk, aşırı ciddi olan; futbolun da fazlasıyla profesyonelce oynandığı Almanya ve Belçika yerine insanları sıcak, neşeli, lakayt olan; amatör futbol ruhunun da henüz ölmediği Yunanistan’ı tercih etti Tümer. İnsanlardan bıkıp illa dertleşebileceği bir gurbetçi aramasına gerek kalmayacak, yerli halkın hal ve tavırlarına baktıkça kendisini uzaylı görmeyecek, hatta tam tersine evinde gibi hissedecek. Hatta muhtemelen dedesinden Türkçe birkaç kelime öğrenmiş bir Yunanlı onun yanına gelip büyük bir hevesle “kerata, hergele, pezevengi” diye bildiklerini sıraladığında efkarlıysa bile birden basacak kahkahayı, neşesi yerine gelecek. Bunlar çok güzel ve bir o kadar da önemli ayrıntılar bence.

Takımın durumuna da azıcık değinecek olursak... Çok da palavradan bir takım diyemeyiz Larissa için. 20 yıl önce kazandıkları bir şampiyonlukları var ve Yunanistan’da Olympiakos, Panathinaikos, AEK, PAOK ve Aris haricinde şampiyon olabilmiş tek takımlar. Geçen sene Yunanistan Kupası’nı da kazanmışlardı. Hatta bu vesileyle katıldıkları UEFA Kupası’nın ilk turunda da büyük bir sürprize imza atıp Blackburn’ü elediler ama grup maçlarında melekler daha fazla yanlarında olmayınca sıfır çektiler. İki sene önce de Intertoto’da Kayseri’ye elenmişlerdi. Bizim ligimizde orta sıralarda yer alan Anadolu takımlarına denkler bir bakıma. Kadrolarında eski kaşar statüsündeki Yunan futbolcular Nikos Dabizas ve Stelios Venetidis var. Bir de Championship Manager scoutlarının gelmiş geçmiş belki de en büyük fiyaskosu olan Ibrahima Bakoyoko. Yani Tümer burada kendisi için vasat sayılabilecek bir performans dahi sergilese takımın kahramanı olabilecek şansa sahip. Bunları da hesaba katınca Larissa tercihinin gayet isabetli olduğu konusunda insanın neredeyse hiç şüphesi kalmıyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

istek uzerine mi yazdin bilmem ama tesekkur ederim.....

Coskun Celik dedi ki...

Oldukca begendigim bir yazi olmus. Eline saglik... Ozellikle 3. paragraf guzel bence...