24 Şubat 2008 Pazar

FIFA’nın Oyunu “Adil” Kılmak İçin Radikal Önlemler Alması Lazım

Dün Premier Lig’de Birmingham ile Arsenal arasında oynanan karşılaşmada ne yazık ki insanın kanını donduran bir sahne yaşandı. Birmingham’ın defans oyuncusu Martin Taylor, Arsenal’ın forveti Eduardo da Silva’ya öyle sert bir müdahalede bulundu ki Eduardo’nun ayağında maalesef çok ciddi bir kırık meydana geldi. Hatta sakatlık anında yaşanan görüntünün korkunçluğu nedeniyle Sky Sports Televizyonu pozisyonun yakın çekim tekrarını yayınlamamayı tercih etti. Genelde soğukkanlılığıyla tanıdığımız Arsene Wenger’in, sıcağı sıcağına, Martin Taylor’a bu yaptığından dolayı ömür boyu futboldan men cezası verilmesini talep etmesi de sakatlığın ne denli ciddi olduğunu herhalde net bir biçimde ortaya koyuyordur.

Wenger’in önerisi elbette biraz abartılı. Kendisi de daha sonra bunu basına açıklamış zaten. Fakat insanların adeta futbol hayatlarına kasteden böylesine müdahaleler için de FIFA’nın artık çok ciddi tedbirler alması gerekiyor. Bunun vakti geldi de geçiyor bile... Dolayısıyla Wenger’in o abartılı demecini çok da abartılı bulmayıp, bunun üzerinde biraz fikir jimnastiği yapmakta fayda var.

Diyelim ki Eduardo yaşadığı bu sakatlığı, Tanrı korusun, bir türlü atlatamadı ve futbol hayatı sona erdi... O zaman Wenger’in dillendirdiği “ömür boyu futboldan men” cezasını şimdiki kadar abartılı bulabilecek miyiz? Bu kadar kötüsünün olmadığını ama yine de Eduardo’nun sahalara döndükten sonra vasatı aşamayan bir futbolcu olduğunu ve sönük bir kariyer yaşadığını varsayalım. Beklenen patlamayı yapsa kariyeri boyunca belki de 50 milyon pound kazanacak oyuncu, bu durumda mesela 10 milyon pound kazanabilecek. Peki 40 milyon poundluk o olası zararı kim karşılayacak?

Biraz daha derinlemesine düşünelim... Eduardo’nun bırakın bundan sonrasını, şu ana kadar kazandığı paranın bile kendisini, hatta torunlarını, ömürlerinin sonuna kadar refah içinde yaşatabileceğini düşünenler olabilir. O zaman şunu sormak durumundayız: “bu dünyada sakatlanan her futbolcu Eduardo kadar varlıklı mı?” Öyle ya, profesyonel liglerin en alt kademesinde binbir güçlük altında oynayan, futbolculuk haricinde de başka sektörlerde çalışmaya kalksa vasıfsız işçi olmaktan öteye gidemeyecek binlerce futbolcu var dünyada. Onlar bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarında ne olacak?

İşte FIFA bu sorunları çözmek için masaya yumruğunu vurmalıdır. Kendi aklımıza gelen örneği de söylemek gerekirse... Martin Taylor’ın Eduardo’ya yaptığı müdahale, ilgili federasyonun disiplin kurulu tarafından incelenir, ciddi bir kasıt görülürse (ki gerçekten normal bir müdahale değil bu, ancak yine de görmeyenler lütfen merak edip o görüntülere bakmasın, insanın içi kaldırmıyor hakikaten) o zaman Eduardo sahalara dönene kadar Taylor da cezalı olacak, resmi maçlarda forma giyemeyecek. Eduardo’nun sahalara dönememesi gibi bir durum gerçekleşirse de o zaman Wenger’in bahsettiği “ömür boyu men” cezası da Tayor için otomatikman devreye girmiş olacak.

Tabii yapılması gerekenler sadece bununla da sınırlı değil. İlgili federasyon, ayrıca mağdur futbolcunun şikayetçi olmasını beklemeden bizzat olayın failini kendisi bir mahkemeye şikayet edecek. Bildiğiniz normal mahkemeye gidecekler. Mahkemede de Taylor’ın sokakta Eduardo’ya bu hareketi yapması halinde ne gibi bir ceza alabileceği, ayrıca yukarda bahsettiğim olası maddi kayıplar (hatta manevi kayıplar da işin içine girebilir) ve bunların nasıl tazmin edileceği gibi konular da görüşülecek.

Eğer FIFA böyle bir uygulamayı başlatırsa, sahalarda yaşanan bu korkunç sakatlıkların önüne yavaş yavaş geçilmeye başlanabilir. Hangi futbolcu, bir daha kendisinin de futbol oynayamayabileceğini, hatta hatta ödemeyeceği kadar yüklü bir maddi tazminatla karşı karşıya kalabileceğini ve bunun sonucunda yıllarca hapis yatabileceğini bilirse rakibine bu kadar pervasızca sert bir müdahalede bulunabilir ki?

FIFA “Fair-Play”i kendisine düstur edinmişse, bu konuda artık vakit kaybetmeden adım atmalıdır. Oyunun gerçekten “Fair”, yani dürüst, yani adil olabilmesi için bu şart.

Hiç yorum yok: