14 Aralık 2007 Cuma

Gruplardan Çıkan İlk Asyalı




UEFA’nın açılımı, Union Européenne de Football Association, Türkçe meali Avrupa Futbol Federasyonları Birliği. İyi güzel tabii ama UEFA’ya üye ülkeler içerisinde Avrupa kıtasında yer almayanlar da var. Kim olduklarını bulmak için gelin önce bir Avrupa’nın coğrafi sınırlarına bakalım.

Avrupa’nın Afrika’dan Cebelitarık boğazıyla, Asya’nın bir kısmından da İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla ayrıldığını ilkokul çocukları bile biliyor. Lakin Rusya dolaylarına geldiğimizde işler biraz karışıyor. Ne de olsa orada iki kara parçasını kabak gibi ayıracak bir boğaz yok. Burada en çok kabul edilen doğal sınırlar olarak Ural dağları, Ural nehri, Hazar denizi ve Kafkas Dağları gösteriliyor. Hal böyle olunca Kuzeybatısında ufacık bir parça Ural nehrinin batısında kalan Kazakistan’ın bile Avrupa’da bir toprak parçası oluyor. Kafkas dağlarına güneyden komşu olan Ermenistan ve Azerbaycan için de benzer durum geçerli. Hatta bizim de Trakya dışında Avrupa kıtasında toprağımız yok.

Bir de tamamen dışarda olanlar var. Onlar da İsrail ve Kıbrıs. Tabii bunların UEFA’ya giriş nedenleri daha çok siyasi... Topraklarının çoğu Asya’da olan Rusya, Kazakistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye UEFA’ya girince tabii ki onlara “Avrupa Kupaları’na sadece Avrupa’da yer alan topraklarınızın takımları katılabilir” denmemiş. Böylece kulüp merkezleri ve hatta statları Asya’da yer alan takımlar da Avrupa arenasında boy gösterme fırsatını yakalamış.

1996/97 sezonunda Şampiyonlar Ligi ön elemesinde ilginç bir eşleşme gerçekleşmiş ve Fenerbahçe ile Maccabi Tel-Aviv birbirlerine düşmüşlerdi. Turu geçen, Şampiyonlar Ligi’ne katılan ilk Asyalı olacaktı. Fenerbahçe rakibini 1-0 ve 1-1’lik skorlarla eleyip Asya’yı Şampiyonlar Ligi’nde temsil etme hakkını kazandı.

O tarihten sonra Fenerbahçe dört kere daha Şampiyonlar Ligi’ne katılırken bunu başaran diğer tek Asyalı 2002/03 sezonunda Maccabi Haifa oldu. Dünkü CSKA maçının bitimiyle birlikteyse Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamasından bir üst tura kalifiye olan ilk Asyalı unvanına da sahip oldu.

Hiç yorum yok: