24 Aralık 2007 Pazartesi

İncelenmesi Gereken Bir Takım: Asteras Tripolis




Şu anda belki de Avrupa’da son beş yıl içinde en büyük çıkışı gösteren takım, Yunan birinci ligi Souper Ligka Hellada’nın bu sezonki sürpriz ekibi Asteras Tripolis.

1931 yılında faaliyetlerine başlayan kulüp yıllarca vasat bir yarı-amatör takım olarak Arkadia’nın bölgesel liglerinde dolanıp durmuş, gördükleri en büyük nimet 1960’lı yılların başında Yunan ikinci ligi Beta Ethniki’de iki sezon geçirmek olmuş.

2002/03 sezonuyla birlikteyse Asteras’ın önlenemez yükselişinin başladığını görüyoruz. O sezon Arkadia bölgesel liginde şampiyon olup Delta Ethniki’ye (4. Lig) yükseliyorlar. Buradaki ilk sezonlarında biraz nefes aldıktan sonraysa asıl depara kalkıyorlar. 2004/05’te Delta Ethniki’de şampiyon olup Gamma Ethniki’ye (3. Lig) çıkıyorlar. Ertesi sezon da aynı hızla “ver elini Beta Ethniki” diyorlar. O da yetmiyor ve 2006/07 sezonunda yine ara vermeden bu kez Beta Ethniki’de şampiyon olup bir anda kendilerini Souper Ligka Hellada’da buluveriyorlar.

Kadrolarında pek öyle tanınmış bir futbolcu yok. Moschogiannis ve Psomas gibi Yunanistan’da en fazla “iyi bir taşra takımı futbolcusu” olabilmiş, az çok tecrübe sahibi isimlerin yanına beşi Arjantin’den ve üçü Brezilya’dan kapalı kutu oyuncular getirilmiş.

Sezon başında Yunanistan’da kimse onlara bu halleriyle çıkışlarını daha fazla devam ettirebilecekleri konusunda şans tanımıyordu. Bizde de hatırlanacağı üzere Kasımpaşa benzer bir ivmeyle Süper Lig’e çıkmıştı ama sonrasında son sıradan bir türlü kurtulamamıştı. İşte Asteras’tan da deyim yerindeyse bir Kasımpaşa performansı bekleniyordu.

Lakin beklenen olmadı ve Asteras şaşırtmaya devam ediyor. 30 maç üzerinden oynanan ligde Noel arasına girilirken 13 maç geride kaldı ve bu 13 maç sonunda Asteras topladığı 24 puanla 4. Sırada yer alıyor. Önündeki takımlardan Panathinaikos’un 27, Olympiakos’un 28, AEK’inse 30 puanı var.

Artık sarı-mavililerin ligde kalıp kalmayacağı değil, bu formlarını devam ettirip Avrupa Kupalarına katılıp katılamayacakları tartışılmaya başlandı. Başkan Vangelis Kritikos’un uzun vadeli planları içinde elbette o da var. Kulübün daha çok büyümesi için aşağıda fotoğrafı görülen, 15 bin kişilik bir stadyumu da içeren modern bir spor kompleksi inşa etme adına projelere de girişmişler. Umarız bu projeler maketle sınırlı kalmaz ve Asteras yükselişini sürdürmeye devam eder. Böylece Olympiakos’tan başka bir şampiyonun çıkmadığı Yunan Ligi’nde ikincilik mücadelesi AEK ile Panathinaikos’un tekeline girmekten çıkar, futbolseverler daha keyifli bir yarış izlerler.


Hiç yorum yok: