6 Şubat 2010 Cumartesi

Parlamadan Sönen Yıldızlar - II

Nii Lamptey

Gana, 1991’deki Dünya 17 Yaş Altı Gençler Şampiyonası’nda tarihinde ilk kez mutlu sona ulaşırken, 16 yaşındaki Nii Lamptey bu başarıdaki en büyük pay sahibi oluyor ve bu sayede ‘turnuvanın en değerli oyuncusu’ ödülüne de layık görülüyordu. 1992 Barcelona Olimpiyatları’ndaysa Gana takımı bronz madalyayı kazanarak olimpiyatlarda kürsüye çıkan ilk Afrika ülkesi olurken Lamptey’nin yükselişi sürüyordu. 1993 Dünya Gençler Şampiyonası’na gelindiğindeyse Lamptey artık jenerasyonu içinde dünyanın en önemli birkaç isminden biri olarak gösterilmekteydi ve onun önderliğindeki Gana, bu turnuvada da finale kadar gitti ancak Ahmet Çakar’ın yönettiği final maçında, 1-0 öne geçmelerine rağmen Brezilya’ya 2-1 boyun eğerek ikincilikle yetinmek zorunda kaldılar.

Lamptey’deki yeteneği ilk keşfeden Belçika’nın Anderlecht kulübü olmuştu ve oyuncu 15 yaşındayken, Anderlecht’in genç takım kadrosuna katılmıştı. Yukarıdaki başarıları da peş peşe elde etmesiyle birlikte birçok kişi Lamptey’den yeni bir Pele çıkmasını bile bekler hale gelmişti. Hatta Championship Manager’ın iptidai versiyonlarından birinde de (95 Italia) Lamptey en iyi oyunculardandı. 16 yaşında Anderlecht’in A takımına yükselen ve Belçika Ligi’nde forma giyen en genç oyuncu unvanını da sahiplenen Lamptey, 1993 Dünya Gençler Şampiyonası’ndaki parlamasını müteakiben de PSV Eindhoven tarafından transfer edildi. PSV’de de etkileyici performansını sürdüren Ganalı, ligde 10 gol atarak adeta en üst düzey ligler için hazır olduğu mesajını veriyordu ve Aston Villa menajeri Ron Atkinson da bu mesajı almakta gecikmemişti.

Ancak Aston Villa’ya transferinin ardından Lamptey’den bir daha haber alınamadı dersek yeridir. Doğru dürüst forma şansı bulamadığı bir sezonun ertesinde Coventry Ciy’de şansını denemeye çalıştı, değişen bir şey olmadı. Keza bir sonraki sezon İtalya’nın Venezia takımında da... 1997/98 sezonunda Ankaragücü’nde de dökülmeye devam etti Lamptey, 10 maç Sarı-Lacivertli formayı giyip sadece ligin son haftasında Altay’a 3-2 yenildikleri maçta tek bir gol kaydedebildi. Yine de hakkını yemeyelim, bu gol onun PSV’den ayrıldıktan sonra, yani dört yıllık bir aranın ardından attığı ilk lig golüydü.

Ankaragücü macerası bittiğinde henüz 24 yaşını bile doldurmamıştı Lamptey fakat artık dikiş bir türlü tutmuyordu. Çin’den Suudi Arabistan’a kadar gezmediği görmediği yer kalmadı. Arada ülkesi Gana’ya da döndü. Son olarak 2007-2008 sezonunda Güney Afrika’nın Jomo Cosmos takımının yedek kulübesinde kısa bir süreliğine görüldüğü rivayet ediliyor...

1 yorum:

kuzen larry dedi ki...

lamptey in kariyerinin çocuğunun çok ağır hastalığı sebebiyle düşüşe geçtiğini okumuştum yıllar önce. Sanırım "süper futbol" dergisindeydi yazı ( ankaragücünde oynadığı dönem ) ve hikayesi çok trajikti adamın. O yüzden yıllardır unutmadım lamptey i,Türkiye den sonra da hikayesi aynı behtbahlıkta devam etmiş adamın. yazık..