3 Şubat 2010 Çarşamba

Nostaljik Fotoğraflar - I

Portekiz 1966




1966 Dünya Kupası'nda şeref kürsünün üçüncü basamağına kurulacak olan Portekiz, henüz yolun başında, ilk tur gruplarında, Bulgaristan karşısında ikinci maçına çıkmadan önce, Old Trafford'da objektiflere bu pozu vermiş. Fotoğrafta ilk bakışta en çok göze batan isim, hiç kuşkusuz Eusebio (alt sırada en ortada). Kara Panter lakaplı golcü o turnuvada dokuz golle gol krallığını elde etmişti. İşbu gollerden ilkini de söz konusu maçın 38. dakikasında Bulgar filelerine yollamıştı. Tabii Portekiz’in maçı 3-0 kazandığını da belirtelim.

Eusebio haricinde renklerinden ötürü iki kişi daha göze batıyor haliyle. Eusebio’nun yanındaki siyahi isim Mario Coluna’dır ki Eusebio nasıl takımın bir numaralı gol silahıysa, Coluna da takımın beyni sayılırdı ve Eusebio’nun attığı birçok golde de hazırlayıcı olan kişiydi. Bu müthiş ikili sayesinde aynı zamanda Benfica da 1960’larda Avrupa’nın en güçlü ekiplerinden biri haline gelmiş ve Şampiyon Kulüpler Kupası’nda beş kez final oynayıp bu finallerin ikisinden zaferle ayrılmıştı.

Ayakta duran siyahi oyuncu ise Vicente Lucas... Kendisi daha çok Portekiz futbolunun ilk siyahi yıldızı olan Matateu’nun kardeşi olmakla nam salmıştı. Ancak 1966 Dünya Kupası’nda ilk tur gruplarının üçüncü maçında Portekiz son iki kupanın sahibi Brezilya’yı 3-1 yenip turnuvanın dışına iterken Vicente Pele’ye adeta adım attırmayarak bir anda dünya futbol kamuoyunun gündemine oturmuş ve böylelikle ağabeyinin gölgesinden de sıyrılmıştı.

Söz konusu siyahi oyuncuların hepsi (o turnuvada yer almayan Matateu da dâhil), o zamanlar Portekiz’in deniz aşırı toprağı olan Mozambik’te doğup büyümüş, futbolculuk çağına geldiklerininde de çeşitli yetenek avcıları tarafından Portekiz’e getirilmişlerdi. Mozambik, bağımsızlığını 25 Haziran 1975’te kazandı. İnsan tabii ki ister istemez “bu bağımsızlık 10 yıl öncesinde elde edilseydi, Mario Coluna’lı ve Eusebio’lu bir Mozambik Milli Takımı kim bilir neler yapardı?” diye sormadan edemiyor. Mozambik açısından işin en trajik boyutu, belki de Afrika’nın gelmiş geçmiş en iyi iki oyuncusunu çıkardığı 1960’lardan sonra o seviyenin yarısına bile yaklaşan bir oyuncu yetiştirememiş olması.

Neyse, izninizle lafı daha fazla dolandırmadan kadrodakilerin tamamının isimlerini verelim:

Ayaktakiler - Germano da Figueiredo, Jaime Graça, José Carlos, Alberto Festa, Vicente Lucas ve José Pereira
Çömelenler - José Augusto, José Torres, Eusebio, Mario Coluna, Antonio Simoes

Hiç yorum yok: