12 Şubat 2010 Cuma

Nostaljik Fotoğraflar - II




Matthews Finali’nin Ardından...

1953 yılındaki FA Cup finalinin sonrasında, kupa, Blackpool takımı kaptanı Harry Johnston ile İngiliz futbolunun gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarından Stanley Matthews’un ellerinde...

Matthews bu fotoğraf çekildiğinde 38 yaşında, futbolunun baharındaydı. Klavye hatası yaptığımı sanmayın, bir önceki cümlede 28 demek gibi bir niyetim yoktu, doğru yazdım 38 diye... Evet, 38 yaş bahar sayılırdı Matthews için zira kendisi 50 yaşına kadar futbol oynamıştı. Dahası, söz konusu final maçı, Matthews’un kariyerindeki en görkemli maçı olarak görülür. Öyle ki zamanla kuşaktan kuşağa anlatıla anlatıla efsaneleşen bu final, “Matthews Final” adıyla anılır hale gelmiştir.

Blackpool, bu finalin öncesinde, 1948’de ve 1951’de de Wembley’e kadar gelmiş ancak kupayı ilkinde Manchester United’a, ikincisinde de Newcastle’a kaptırmıştı. Bu kez karşılarında Bolton vardı.

Aynı zamanda Kraliçe II. Elizabeth’in teşrif ettiği ilk futbol maçı olma özelliğini de taşıyan karşılaşmaya Bolton hızlı başlamış ve henüz 2. dakikada Nick Lofthouse’un golüyle 1-0 öne de geçmişti. 35. dakikada Stan Mortensen’in çektiği şut Harold Hassall’a çarpıp Bolton kalecisi Stan Hanson’ı kontrpiyede bırakınca skora denge gelmişti ama beş dakika içerisinde Bolton Bobby Langton ile bir gol daha bulup soyunma odasına 2-1 önde gitmişti.

İkinci yarıya da etkili giren taraf Bolton’dı. Dakikalar 55’i gösterirken bu kez Eric Bell sarsıyordu Blackpool filelerini. Bu noktadan sonra artık Bolton kupaya çok yakındı. Ancak tam da o esnada Stanley Matthews oyuna ağırlığını koymaya başladı. 68. dakikada kendisine neden “Wizard of the Dribble” dendiğini kanıtlayan çalımlarla sağ taraftan Bolton ceza sahasına doğru sokuldu, ortasına Stan Mortensen’in ayağını koymasıyla da fark bire indi. 89. dakikada günün diğer adamı Stan Mortensen bir kez daha sahnedeydi ve güzel bir frikik golüyle durumu 3-3’e getirdi.

Wembley tribünlerindeki 100 bin futbolsever artık maçın uzatmalara gitmesini bekliyordu ama Matthews’un yapacakları daha bitmemişti. Yine ince çalımlarla Bolton savunmasının solunu perişan edip ceza sahasına girdi, içerdeki savunmacılar da telaşla o ana kadar Blackpool’un attığı üç golde de imzası olan Mortensen’in etrafında kümelenince Matthews karşısındaki oyuncuya bir feyk daha attı ve topu geriye doğru, boştaki Bill Perry’ye çıkardı. Perry’nin şutunun fileleri bulmasıyla birlikte de Blackpool tarihinin bugüne kadarki en büyük başarısı olan FA Cup zaferini elde etti.

Yazının başında Matthews için 38 yaşın henüz bahar olduğunu belirttiğimize göre yazının sonunu da Matthews’un o tarihten sonra neler yaptığını kısaca hatırlatarak bitirelim. 1955’te, İngiltere’nin İskoçya’yı 7-2 mağlup ettiği bir maçta tam beş golün asistini yaptı. 1956’da Matthews’un önderliğindeki Blackpool, ligi Matt Busby’nin çalıştırdığı Manchester United’ın ardından ikinci sırada tamamlayarak tarihinin en iyi derecesini elde etti. Aynı yıl Matthews, France Football dergisinin başlattığı “Avrupa’da Yılın Futbolcusu” oylamasında birinci gelerek Ballon d’Or yani Altın Top’un sahibi ilk sahibi oldu. Yaş 41... Bir yıl sonra da kendisine “Sir” unvanı layık görüldü.

1961’e gelindiğinde, Blackpool’dan önce formasını giydiği Stoke City’ye geri döndü. 1963 yılında da Stoke City’nin ikinci ligde şampiyon olup birinci lige çıkmasında başroldeydi. Bu performansı sayesinde de Futbol Yazarları Birliği tarafından İngiltere’de yılın futbolcusu seçildi. 1965 yılında, 50 yaşındayken futbolu bıraktı.

Hiç yorum yok: